Tarix: 06-05-2022 | Saat: 18:31
Bölmə:Karusel / Gündəm | çapa göndər
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) sədri Qoşqar Təhməzli Beynəlxalq Üzümçülük və Şərabçılıq Təşkilatının (OIV) Baş direktoru Pablo Roka Blasko ilə görüşüb.
Agentlikdən verilən məlumata görə, görüşdə AQTA sədri Qoşqar Təhməzli Azərbaycanda üzümçülüyün və şərabçılığın inkişaf istiqamətləri, bu məhsulların təhlükəsizliyinin və keyfiyyətinin yüksəldilməsi, bununla bağlı həyata keçirilən irimiqyaslı tədbirlər və qarşıda duran vəzifələr barədə ətraflı məlumat verib. Yerli üzüm və şərab istehsalının təşviqi, şərab məhsullarının ixrac potensialının artırılmasından söz açan sədr şərab məhsullarının qida təhlükəsizliyinə nəzarətin AQTA-nın müvafiq laboratoriyalarında aparılan təhlillərin nəticəsinə uyğun olaraq həyata keçirildiyini qeyd edib. Həmçinin qonağın diqqətinə çatdırılıb ki, uzun müddət Ermənistan tərəfindən Azərbaycanın işğal altında saxlanılmış ərazilərində şərab və digər məhsullar istehsal edilərək mənşə ölkəsi Ermənistan göstərilməklə saxtalaşdırmaya yol verilib və həmin məhsulların Avropa İttifaqı (Aİ) ölkələrinə ixracı həyata keçirilib.
Baş verən hallara görə təəssüfləndiyini bildirən Beynəlxalq Üzümçülük və Şərabçılıq Təşkilatının Baş direktoru Pablo Roka Blasko Azərbaycanla OİV arasında səmərəli əməkdaşlığın qurulduğunu, bu münasibətlərin qarşıdakı illər ərzində də müsbət dinamika üzrə inkişaf edəcəyinə əminliyini ifadə edib. Azərbaycan ərazilərində qanunsuz olaraq Ermənistan adı altında şərab və digər məhsulların istehsalı, Aİ ölkələrinə satışı və ixracı ilə bağlı rəhbərlik etdiyi təşkilata rəsmi məlumatların təqdim olunmasını xahiş edən qonaq saxtalaşdırma və qanunsuz satış halları ilə əlaqədar aidiyyəti beynəlxalq, regional qurum və təşkilatlarla danışıqlar aparılacağını qeyd edib.
Daha sonra əməkdaşlıqda növbəti mərhələlər üzrə prioritet kəsb edən digər məsələlər müzakirə edilib. Şərab normalarının hazırlanması sahəsində mümkün əməkdaşlığın həyata keçirilməsi, mütəxəssislərin bilik və bacarıqlarının artırılması üzrə təlim və seminarların təşkili, şərabçılıq məhsullarının laboratoriya analizlərinə cəlb olunması ilə bağlı təcrübə mübadiləsi istiqamətində fikir mübadiləsi aparılıb. OİV rəhbərliyi tərəfindən müsbət yanaşılan bir çox məsələlərlə bağlı, o cümlədən Agentlik əməkdaşlarının standartların hazırlanmasında iştirakı, sınaq metodlarının hazırlanması üzrə Təşkilatın komissiyasında təmsil olunması, elektron sertifikat platformasına Azərbaycanın qoşulması və s. üzrə müvafiq qərarlar qəbul olunub.
Digər xəbərlər